Ulei de Smirna – Mir

70.00 lei180.00 lei

Țara de origine: Egipt Nume botanic: Commiphora myrrh Familia: Buseraceae INCI: Commiphora Myrrha Pure Aroma Oil Componente utilizate: Rășină Metoda de extracție: Distilarea cu abur Miros: pământos, lemnos și ușor dulce Aspect: chihlimbar spre maro Stare fizică: Lichid Natural: Da Puritate: 100% pur Certificate: ISO și MSDS Compozitie: ulei aromat pur Livrare: calculat la finalizare

Livrare Rapida in Toata Lumea

  • Garantie Internationala
  • 100% Checkout Securizat
Guaranteed Safe Checkout

Povestea spune că Nefertiti, soția frumoasă a faraonului egiptean Akhenaton (circa 1350 î.Hr.), a pus conuri parfumate pe capetele oaspeților din palat. Aceste conuri conțineau un amestec de grăsime animală cu rășină de smirnă și alte ierburi parfumate. Datorită temperaturii corpului, rășina se topea și se prelingea prin păr și pe umerii oaspeților. Acest lucru îi transforma în „nori de parfum” plimbători prin tot palatul. Existența conurilor a fost mult timp pusă la îndoială pentru că existau doar pe desenele găsite până în 2019, când în Egipt a fost descoperit un schelet având pe cap ceea ce părea un astfel de con parfumat. Alte săpături arheologice găsiseră anterior dulapurile de piatră în care Nefertiti obișnuia să depoziteze smirna.

Prima mențiune despre smirnă are loc acum aproximativ 3.700 de ani, ceea ce îl face cel mai vechi parfum cunoscut din lume. Este bine cunoscut faptul că smirna în Egiptul Antic era folosit pentru îmbălsămarea mumiilor, dar era și parfum și se folosea pentru îngrijirea bucală (pentru respirația urât mirositoare și probleme dentare) și ca remediu pentru multe infecții, inclusiv lepră și sifilis.

Rășina de smirnă a fost întotdeauna o marfă scumpă în țările din Arabia de Sud. Era nevoie de ea peste tot, fie pentru slujbele de închinare în temple și în numeroase ofrande de fum către zei care conțineau atât smirnă, cât și tămâie, fie pentru a izgoni diavoli și a onora morții. Smirna a fost folosită și la ungerea regilor, a reginelor și a profeților. Mirosul revigorant și pătrunzător al rășinii este binevenit în toate ocaziile. S-a considerat că mirul promovează și sporește spiritualitatea încă din cele mai vechi timpuri și a avut o semnificație religioasă de secole.

Origine și caracteristicile smirnei

Smirna este o substanță parfumată, dar cu gust amar, făcută din gumă și rășină, la fel ca olibanul sau tămâia. Mirosurile atât de smirnă, cât și de tămâie sunt exotice și remarcabile, cu toate că, din păcate, vei întâlni rar aceste arome. Numele de smirnă provine dintr-o limbă semitică: rădăcina „mrr” înseamnă „amar”.

Smirna poate fi extrasă din mai multe specii din genul de plante Commiphora, dar se obține în principal din Commiphora africana. Rășina brută este procesată prin distilare cu abur, rezultând un ulei gros, galben pal, cu un miros cald, condimentat, dar dulce și ușor afumat. Smirna produce un miros puternic atunci când este arsă.

Speciile de Commiphora sunt de obicei arbuști foarte ramificați, de foioase, cu tulpina principală, de obicei, curbată. Majoritatea soiurilor au ramuri în formă de spini care sunt perpendiculare pe tulpină și dau plantei un aspect capricios. Planta are frunze triunghiulare rare, aromate. După ploaie apar flori galbene-roșii sau verde-albe, urmate de boabe mici.

Smirna apare ca plantă sălbatică în zonele uscate de deșert. În Somalia, de unde a provenit planta, se numește „molmol”. Astăzi crește în nordul Somaliei, Etiopia, Arabia, Yemen, Africa de Sud, Arabia Saudită, Orientul Mijlociu și India.

Rășina granulară este colectată prin incizia trunchiului. Datorită temperaturilor foarte ridicate din deșert, rășina înmuiată se scurge de la sine. Recoltarea rășinii are loc în principal în iulie și august, cele mai calde luni ale anului. Conductele de rășină se scurg încet și planta trebuie lăsată singură în următoarele șase până la douăzeci și patru de luni după tăiere, pentru a preveni uscarea și moartea plantei. Rășina este uscată înainte de distilare. Randamentul uleiului esențial din smirnă este de aproximativ șase până la opt procente, ceea ce înseamnă că este nevoie de aproximativ 16 kg de rășină pentru a produce un litru de ulei. Culoarea uleiului vâscos poate varia între galben-verde și chihlimbar, iar aceste devine mai vâscos odată cu vârsta. Ca nota de baza, smirna este folosita in procente foarte mici in parfumurile orientale sau florale puternice. Uleiul esențial de smirnă are un parfum puternic picant și dulce.

Ulei de smirnă și beneficii

Smirna este folosită în industria cosmetică în producția de pastă de dinți și apă de gură și ca agent de aromatizare în alimente și băuturi (alcoolice). În Orientul Mijlociu, mirul amar este mestecat pentru efectul său antiseptic. În remediile populare africane este cunoscut și folosit pentru capacitatea sa de dezinfectare.

Multe proprietăți vindecătoare au fost atribuite smirnei din cele mai vechi timpuri. Se spune că este un antiseptic, astringent (membrana mucoasă a gingiilor și a cavității bucale), expectorant și curăță sângele.  Efectul dezinfectant poate fi atribuit taninurilor din rășină care asigură și etanșarea rănilor. Rășina de smirnă rămâne ca strat protector pe rana tratată, împiedicând pătrunderea oricăror bacterii. Smirna are multe aplicații pentru sănătate, cum ar fi combaterea bronșitei, eczemelor, pecinginei, ridurilor, rănilor, artritei, durerilor de dinți, durerilor de cap, menstruațiilor neregulate, răcelii (cronice), hemoroizilor, infecțiilor căilor respiratorii, laringitei, pielii impure, piciorului de atlet, gingivitei (boala gingiilor), ulcerelor sau inflamațiilor la nivelul gurii, bolilor pulmonare și posibil bolilor tiroidiene.

Ucide bacteriile dăunătoare

Unul dintre uleiurile folosite în Egiptul Antic pentru îmbălsămarea mumiilor era smirna. Pe lângă mirosul plăcut pe care îl oferea, încetinea și degradarea. Oamenii de știință știu acum că uleiurile folosite pentru îmbălsămare ucid bacteriile și alți microbi. În plus, tămâia de smirnă – adesea combinată cu tămâie – a fost arsă în lăcașurile de cult pentru a ajuta la purificarea aerului și pentru a preveni răspândirea bolilor contagioase, inclusiv a celor cauzate de bacterii. Un studiu recent a constatat că arderea smirnei și tămâii reduce numărul de bacterii din aer cu 68%.

Cercetările preliminare pe animale sugerează că smirna poate ucide direct bacteriile, precum și poate stimula sistemul imunitar să producă mai multe globule albe, care ucid și bacteriile. În studiile pe eprubetă, uleiul de smirnă are efecte puternice împotriva mai multor bacterii infecțioase, inclusiv a unor bacterii rezistente la medicamente.

Poate sprijini sănătatea orală

Smirna a fost folosită în mod tradițional pentru a trata infecțiile bucale și inflamațiile datorită proprietăților sale antimicrobiene. Un studiu a constatat că dintre persoanele cu boala Behcet – o tulburare inflamatorie – folosind o apă de gură cu smirnă (de 4 ori pe zi pe parcursul unei săptămâni) pentru a trata rănile dureroase, 50% au avut o ameliorare completă a durerii și 19% s-au vindecat complet. Studiile pe eprubetă sugerează că apa de gură care conține ulei de smirnă poate ajuta și la gingivita, o inflamație a gingiilor din jurul dinților din cauza acumulării de placă. Sunt necesare mai multe studii pentru a confirma aceste beneficii, rețineți între timp să nu înghiți niciodată produse de îngrijire orală cu mir.

Vindecarea pielii

Utilizarea tradițională a smirnei include tratarea rănilor și infecțiilor pielii. Un studiu pe eprubetă a constatat că uleiul de smirnă amestecat cu ulei de lemn de santal a fost deosebit de eficient în uciderea microbilor care infectează rănile pielii. În plus, uleiul de smirnă singur a inhibat 43-61% din creșterea a cinci ciuperci care cauzează afecțiuni ale pielii, cum ar fi pecinginele și piciorul atletului. Deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma aceste beneficii, uleiul de smirnă poate fi folosit pentru sănătatea generală a pielii atunci când este diluat și aplicat direct pe piele.

Reduce durerea și umflăturile

Durerile de cap, durerile articulare și durerile de spate sunt afectiuni frecvente. Uleiul de smirnă conține compuși care interacționează cu receptorii opioizi ai corpului, informând creierul că nu ai dureri. De asemenea, smirna blochează producerea de substanțe chimice inflamatorii care pot duce la inflamatii și durere.

Antioxidant puternic

Smirna este un antioxidant puternic care combate daunele oxidative. Daunele oxidative de la radicalii liberi contribuie la îmbătrânire și la unele boli. Într-un studiu pe eprubetă, antioxidanții uleiului de smirnă s-au dovedit a fi mai eficienți în combaterea radicalilor liberi decât vitamina E, un alt antioxidant puternic. Inhalarea uleiului de smirnă sau aplicarea acestuia local sunt două utilizări sigure ale uleiului de smirnă, care ar putea ajuta la protejarea organismului împotriva daunelor oxidative.

Alte beneficii potențiale

Următoarele aplicații sunt în studiu pentru a confirma beneficiile uleiului de smirnă.

Cremă de protecție solară – Studiul pe eprubetă a constatat că uleiul de smirnă adăugat la cremele solare SPF 15 a crescut semnificativ blocarea razelor ultraviolete. Uleiul de smirnă în sine, a fost vizibil mai puțin eficient decât crema de protecție solară.

Cancer – alte studii pe eprubetă sugerează că uleiul de smirnă poate ajuta la uciderea sau încetinirea creșterii celulelor canceroase din ficat, prostată, sân și piele. Acest lucru pare foarte promițător, deși sunt necesare teste umane pentru a demonstra aceste efecte.

Mucegaiul – se sugerează, de asemenea, că uleiul de smirnă poate ucide mucegaiul, inclusiv Aspergillus niger (care apare în mod obișnuit ca mucegai pe pereții umezi și care uneori poate fi o cauză atribuită a pneumoniei) și Aspergillus flavus (responsabil pentru alterarea și contaminarea cu ciuperci a alimentelor).

Ulei de smirnă și aromaterapie

Uleiul de smirnă este popular pentru utilizare în aromoterapie, se spune că parfumul său evocă claritate, perspicacitate și pace interioară.

Evaporarea uleiului de smirnă

Pentru a distribui uleiul sub formă de ceață fină în aer, pur și simplu adăugați 3 sau 4 picături de ulei de smirnă într-un difuzor sau lampa de aromă. Uleiul de smirnă poate fi, de asemenea, inhalat dintr-un șervețel sau cârpă cu câteva picături de ulei, sau adăugați câteva picături în apă fierbinte și inhalați aburul. Un alt truc simplu este sa pui cateva picaturi in tubul de carton al hartiei igienice, fiecare utilizare a hartiei va elibera putina aroma.

În plus, uleiul de smirnă vaporizat poate, de asemenea, să respingă insectele și să le țină la distanță.

Aroma pământească a uleiului de smirnă se îmbină bine cu uleiurile esențiale picante, citrice și florale, cum ar fi cele de tămâie, lămâie și lavandă. Deosebit de populară este combinația de smirnă și tămâie – pe lângă faptul că se completează reciproc, interacțiunea lor produce beneficii și mai mari.

Masaj cu ulei de smirnă

Uleiul de smirnă este foarte potrivit pentru utilizare ca ulei de masaj. Pentru a evita orice iritație a pielii, se recomandă diluarea a 10 până la 15 picături de ulei de smirnă cu orice ulei de masaj preferat sau cu un ulei purtător, cum ar fi germeni de grâu, jojoba, ulei de migdale, nucă de cocos sau ulei de sâmburi de struguri. Acest lucru previne, de asemenea, evaporarea prea rapidă a uleiului de smirnă.

Recomandări de utilizare

Evitați aplicarea uleiului de smirnă în zonele sensibile din jurul ochilor și urechii interne. Curățați-vă mâinile cu apă cu săpun după manipularea uleiurilor esențiale pentru a evita expunerea accidentală la zonele sensibile.

Păstrați uleiul într-un loc uscat, răcoros și întunecat (15-25ºC) și nu lăsați la îndemâna copiilor. Utilizarea mirului în timpul sarcinii și alăptării este puternic descurajată.

Informații suplimentare

Dimensiune sticla

15 ml, 50 ml

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Ulei de Smirna – Mir”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *